Světový fond na ochranu přírody (WWF) v prosinci konstatoval, že členské země Evropské unie nedosáhnou svého společného cíle a nezastaví do roku 2010 úbytek živočišných a rostlinných druhů. Podle WWF sice pro některé ohrožené druhy svitla naděje, ale masové vymírání v říši zvířat a rostlin pokračovalo i v roce 2009.

Děčínské expozice nabízejí cestu po tropických rájích celé planety - čtěte ZDE

Za posledních deset let nás opustili...

Delfínovec čínský

Sladkovodní delfín žijící pouze v čínské řece Jang-c'-ťiang zřejmě vyhynul v důsledku zhoršení životního prostředí. Největší podíl na tom mají rybáři, výstavba přehrady v oblasti a celkové znečištění. V roce 2002 byl ještě mezi existujícími druhy, od roku 2006 už se žádný exemplář nepodařilo objevit.

Krmíte v zimě ptáky? Pak přispíváte k jejich evolučním změnám - čtěte ZDE

Pachnodus velutinus

Suchozemský šnek, který žil na ostrově Mahé v souostroví Seychely, se vyskytoval hlavně v lesních porostech s vysokou vlhkostí. Tento druh byl citlivý právě na úbytek vlhkosti a na klimatické změny. K vyhynutí došlo zřejmě v období od poloviny devadesátých let do začátku nového milénia.


Přímorožec šavlorohý

Přestože je tento rohatý sudokopytník chován v zajetí, ve volné přírodě se už nevyskytuje. Dříve žil na území celé severní Afriky. Jeho osud zpečetili hlavně lovci, pro které byl kořistí nejen kvůli masu, ale také pro impozantní rohy. Nepotvrzené zprávy naznačují, že několik exemplářů možná přežívá v Čadu, diskutuje se také o nasazení kusů chovaných v zajetí do volné přírody.

Nosorožec dvourohý západní

Menší ze dvou druhů afrických nosorožců se dřív vyskytoval v celé subsaharské Africe. Během posledních padesáti let klesla populace tohoto samotářského, nesnášenlivého a nevypočitatelného zvířete o osmdesát procent. Od roku 2007 nebyl viděn žádný z exemplářů tohoto druhu.

Vrána havajská

Pták zvaný také Alalá žil dříve v západní a jihovýchodní části Havaje. Tento druh vrány byl typický vynalézavostí a výtečnými leteckými schopnostmi. Poslední dva jedinci žijící ve volné přírodě byli v roce 2002 zdokumentováni na Havaji. Co stojí za vyhynutím, není úplně jasné. Svůj podíl mohou mít přirození nepřátelé jako havajský sokol nebo nemoci zavlečené na ostrov z jiných zemí.

Šatovník ostrovní

Pták zvaný na svém domovském ostrově Maui Po'o-uli byl v havajském souostroví vědci objeven v roce 1973. Na seznamu ohrožených druhů se držel poměrně dlouho, v roce 1998 už byli registrování jenom tři jedinci tohoto druhu. Jeden z nich zemřel v zajetí v roce 2004, zbylí dva od tohoto roku nebyli viděni.

Související