Bohatá loviště ryb v Mexickém zálivu se po rozsáhlém úniku ropy z mořského dna začínají opět otevírat, více než tři měsíce od začátku havárie vrtu. Ti, kdo budou úlovek zpracovávat a prodávat, ale budou muset přesvědčit spotřebitele, že je nejen chutný, ale i zdravotně nezávadný.

Koncern BP, jehož plošina Deepwater Horizon v dubnu explodovala, nyní připravuje poslední fázi zapečetění poškozeného vrtu. Cementová "zátka", kterou inženýři nasadili na poškozený vrt ve čtvrtek, funguje a ropu nepropouští.

Lidé žijící na pobřeží zálivu se včetně rybářů konečně začali dívat do budoucna. Rybolov a následný průmysl má ale potíže s odbytem, přestože testy ukázaly, že se úlovek jeví jako nezávadný ke konzumaci.

"Máme obrovský problém s dojmy," uvedl Ewell Smith, ředitel asociace Louisiana Seafood Promotion and Marketing Board, která mořskou produkci ze státu Louisiana propaguje. "Přišli jsme o trhy napříč státy a některé z nich jsme ztratili nadobro," dodal.

Záliv se nadpoloviční měrou podílí na spotřebě garnátů a ústřic ve Spojených státech a celkovou americkou spotřebu mořských produktů kryje ze dvou procent. S podezřením na bezpečnostní rizika se ale spotřebitelé odvrátili a někteří opatrní prodejci si raději zajistili zdroje z dovozu.

Ryby jsou v pořádku, lidé ale zatím nevěří

Federální úřady tento týden oznámily, že v zálivu zůstává už jen čtvrtina uniklé ropy. Některé hlasy, například režisér Spike Lee, vládní zprávě ale nevěří.

Některá loviště v Mexickém zálivu zůstávají uzavřena, protože se nezadržená ropa ještě zálivem pohybuje. Státní a federální testy ale ukázaly, že vzorky mořských plodů z několika oblastí jsou pro konzumaci nezávadné. Úřad sledující v USA bezpečnost potravin a léčiv uvedl, že látky používané na rozpuštění ropy zdravotní riziko nepředstavují.

Řada ujišťování ale nechuť k mořským produktům ze zálivu zřejmě jen tak nezmění. Někteří zpracovatelé mají potíže prodat zboží, které již nakoupili, dokonce i dlouhodobým odběratelům. A zákazníci se bojí objednat si ryby ze zálivu i v jedné z nejprestižnějších restaurací v New Orleansu, Commander's Palace, napsala agentura AP.

Související
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru