Francouz Bernard Vaussion, který stojí "za plotnou" v Elysejském paláci už 37 let a z toho je sedm let šéfkuchařem, vařil pro pět francouzských prezidentů od Georgese Pompidoua po Nicolase Sarkozyho.

"Manželé Sarkozyovi požadují pro soukromé večeře velmi jednoduchou kuchyni, saláty, bílé maso a samozřejmě pro paní Sarkozyovou těstoviny," svěřuje se Vaussion agentuře AFP.

"Prezident má velký zájem o to, co se mu servíruje a jak se mu to servíruje. Navrhuji mu menu a on si pak sám vybírá, dokonce to platí i pro jídlo na palubě prezidentského letadla," uvádí šéfkuchař. Sarkozy dává přednost spontánní a lehké kuchyni. Škála jídel, které má v oblibě, je velmi široká: ryby, bílé maso, telecí a produkty pocházející především z Francie.

Šéfkuchař pocházející ze středofrancouzského kraje Sologne se zajímá o exotické krmě a rád do jídel přidává čerstvé bylinky, včetně koriandru nebo zázvoru. Nicméně se drží klasiky a říká o sobě, že není velkým fanouškem molekulární kuchyně. Šéf elysejské kuchyně také dodává, že Sarkozy nevyužívá služeb žádného dietetika; jediný, kdo tak činil, byl zesnulý prezident François Mitterrand.

Mistři kuchaři si vyměňují informace o svých prezidentech. Vaussion tak například před návštěvou prezidenta Sarkozyho ve Spojených státech sděloval Cristetě Comerfordové, co má šéf francouzského státu nejraději.

V Bílém domě vaří žena

Cristeta Comerfordová pochází z Filipín a je první ženou, která zastává funkci šéfkuchaře v Bílém domě. Ujišťuje, že Obamovu rodinu je snadné uspokojit. "Prezident a jeho rodina jsou velmi otevření vůči různým kulinářským stylům. Je velmi snadné jim vyhovět," svěřuje se drobná dáma, která do Spojených států emigrovala v roce 1980 a kterou si vybrala Laura Bushová.

Obamovi milují vietnamskou a také čínskou kuchyni, ale rovněž plody moře, například modrého kraba z Marylandu.

V Hongkongu, kde se konalo již 33. výroční zasedání klubu šéfkuchařů, se Bernard Vaussion setkal s 25 šéfkuchaři, včetně Jérôma Rigauda, který vaří pro ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, a Christiana Garcíi, jenž šéfuje kuchyni monackého knížete do roku 1987. Jejich heslem je: Politika rozděluje lidi, ale gastronomie je spojuje.