Evropská komise zatím zavedení víz pro kanadské diplomaty kvůli tomu, že Kanada loni v červenci jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy, nenavrhne. Ukázala to přijatá zpráva o vízové reciprocitě z pátku. Loni tím přitom hrozila.

Jenže nyní podle komise Ottawa splnila obě podmínky, které jí Brusel dal. Zjednodušilo se vydávání víz pro Čechy tím, že Kanada otevřela pracoviště v Praze, zatímco předtím si lidé z ČR museli jezdit pro víza do Vídně. Druhá podmínka souvisela s tím, že měla vzniknout jakási "cestovní mapa", na jejímž konci by mělo být zrušení víz pro Čechy. Kanada slíbila, že změní azylový systém, po čemž by měla podle slibů Ottawy následovat případná změna její vízové politiky.

Kdy budou moci Češi jezdit do Kanady zase bez víz, je nicméně stále nejasné. Případné změny se dají očekávat zřejmě po zavedení nového azylového systému, což by mělo být na konci roku 2011.

O situaci i zprávě komise se už v pondělí budou bavit ministři vnitra členských zemí EU, mezi nimiž by měl být i český zástupce Radek John.

"Nějaké kroky vedoucí k obnovení bezvízového cestování pro české občany, kteří chtějí navštívit Kanadu, byly učiněny," ohodnotila vývoj situace ve sporu Kanady a ČR eurokomisařka Cecilia Malmströmová.

S Kanadou bezvízový styk nemají v EU kromě Čechů i Bulhaři a Rumuni, jenže u nich nebyl tak jako v případě České republiky ani předtím zaveden. Podle komisařky je nezbytné, aby dialog o narovnání situace co nejdříve pokračoval. To pak neplatí jen pro Kanadu, ale třeba i pro Spojené státy; při cestách do nich víza stále z EU potřebují lidé z Bulharska, Kypru, Rumunska a Polska.

Kanada obnovení víz pro Čechy zdůvodnila stejně jako při podobné situaci před několika lety velkým počtem českých žadatelů o azyl, mezi nimiž významnou část tvořili Romové. Češi upozorňovali na to, že na vině je do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém, což Ottawa také připustila a hodlá kvůli tomu přistoupit k jeho změnám.