Japonsko nařídilo zákaz vývozu všech potravinářských výrobků pocházejících z prefektury Fukušima, na jejímž území stojí poškozená jaderná elektrárna. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mohou kontaminované potraviny krátkodobě ohrozit lidské zdraví. Japonská vláda dnes podle agentury Reuters připustila, že v oblasti kolem elektrárny Fukušima 1 byly v potravinách zaznamenán radioaktivní jód, jehož stopy nepředstavující zdravotní riziko se našly také v pitné vodě v Tokiu a okolí. Technici mezitím pracují na spuštění chladících systémů přehřívajících se reaktorů.

Mluvčí japonské vlády Jukio Edano připustil, že kontaminace radiací překročila přípustné zdravotní limity v testovaném mléce z prefektury Fukušima a ve špenátu vypěstovaném v sousední prefektuře Ibaraki. Bylo to poprvé, co japonská vláda potvrdila kontaminaci potravin ozářením. I tak ale zdraví obyvatel bezprostředně údajně ohroženo není.

"Ačkoli má radioaktivní jód krátký poločas rozpadu kolem osmi dní a během týdnů se přirozeně rozkládá, existuje krátkodobé riziko, jemuž je lidské zdraví vystaveno, vstřebá-li jej s potravou lidský organismus," uvedla dnes ale MAAE v souvislosti se zákazem vývozu potravin ze zasažené oblasti.

Nad Fukušimou opět stoupá kouř. Japonci zvýšili stupeň závažnosti havárie - čtěte ZDE

Japonské úřady doporučily užívání jódových tablet lidem evakuovaným z oblasti. Podle MAAE dostaly místní úřady příslušné instrukce už ve středu. Jodové pilulky mohou pomoci ochránit štítnou žlázu před rakovinnými účinky jaderného ozáření.

Související