Už dva týdny se Německem šíří nákaza nebezpečnou střevní bakterií způsobující silné průjmy. Původ ani způsob šíření zatím nebyl zjištěn, nakazilo se ale už 460 obyvatel.

Těžké krvácivé průjmy mohou vést až k selhání ledvin, upozorňují zdravotníci s tím, že nákaza postupuje nezvykle rychle a agresivně. Z nakažených je nyní osmdesát lidí ve vážném stavu a bakterie si s největší pravděpodobností vyžádala už také první oběti - tři ženy různého věku.

Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) přitom není v Německu nijak neznámá. Každý rok se jí nakazí zhruba tisíc lidí a to převážně dětí do pěti let věku. Letos ale na severu země postihla dospělé, hlavně žen. První případy ale zaznamenali už i v Berlíně.

V Dolním Sasku v sobotu na následky nákazy zemřela třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy. Laboratorní testy u ní prokázaly infikaci EHEC, píše agentura DPA s odvoláním na úřady. V Brémách v noci na úterý zemřela čtyřiadvacetiletá pacientka se symptomy nákazy bakterií. Její přítomnost v těle ale musí testy teprve potvrdit. Stejně jako u více než osmdesátileté ženy ve Šlesvicku-Holštýnsku, jež zemřela v neděli.

Víc případů než za celý rok

Odborníky překvapilo zejména velké množství vážných případů za dva týdny, kdy Německem postupuje. "Máme tolik vážných případů, kolik jich nebývá za celý rok," prohlásil ředitel berlínského Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger.

Podle předního experta na EHEC Helgeho Karche se možná jedná o novou, agresivnější variantu této bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev.

"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru deníku Die Welt. Karcheho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle DPA odolné vůči antibiotikům.

Úřady teď intenzivně pátrají po zdroji nákazy a jejím šiřiteli. Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Escherichia coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.

Právě znečištěnou zeleninu němečtí odborníci podezřívají, že by mohla nebezpečnou nákazu šířit. Vyzývají proto veřejnost, aby pečlivě omývala veškeré potraviny a dodržovala hygienu rukou. V syrovém mase ani mléce testy bakterii zatím neodhalily, přesto odborníci doporučují maso řádně tepelně upravovat.