Pokud nejsou hospody či bary striktně nekuřácké, má rozdělování na kuřácké a nekuřácké části jen malý nebo vůbec žádný účinek.

Ve stovce měření v šesti desítkách restaurací různé úrovně v Praze a Kolíně to zjistil student ekologie Tomáš Tesař z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

"Ten trik, kdy hospodští oddělí kuřácké a nekuřácké prostory přepážkou, nebo jsou to dvě propojené místnosti bez dveří, má skutečně jen malý efekt. Nekuřáci stejně dýchají více než 50 procent tabákového kouře z vedlejších prostor," říká sedmadvacetiletý Tesař, který obcházel restaurace s ukrytým měřicím přístrojem.

Výzkum pojal jako svou diplomovou práci, kterou v pondělí úspěšně obhájil.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se