Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22 500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.

Ceny potravinářského zboží se loni meziročně zvýšily o 4,6 procenta, tedy výrazněji, než celkově stouply spotřebitelské ceny zboží a služeb. Průměrná meziroční míra inflace loni představovala 1,9 procenta. Ceny potravin v Česku navíc rostly rychleji, než činil průměr Evropské unie.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se