Za ty tři a půl měsíce, co jsem v Litvě, jsem si začala sestavovat hitparádu jídel, která skutečně číhají na každém rohu. A dospěla jsem k názoru, že litevská kuchyně se neobejde bez následujících pokrmů:

1. Brambory a maso. Tradiční cepelíny, tedy obdoba bramborových knedlíků ve tvaru vzducholodě Zeppelin, po které získaly jméno, jsou plněné nejčastěji mletým masem, posypávají se škvarky nebo bůčkem a plavou v poctivém rybníčku sádla. Rozšířené jsou i bramboráky, které tu servírují s porcí smetany a uzeného lososa.

2. Červená řepa. Vedle brambor je to v Litvě plodina číslo jedna, a seženete ji na každém kroku jak v její syrové podobě, tak zpracovanou v podobě salátů či pomazánek. Za ochutnání rozhodně stojí šaltibarščiai, fialová studená polévka z červené řepy a kefíru, která se podává s vařeným vajíčkem a bramborem.

3. Pohanka. Pro Čechy nepříliš obvyklá, ale v Litvě velmi oblíbená (a zdravá!) příloha.

4. Fritovaný chléb se sýrem. Kepta duona su suriu, neboli fritované chlebové hranolky s pořádnou porcí  rozteklého sýra obvykle ještě smíchaného s majonézou, si Litevci rádi dopřávají večer jako pochutinu k pivu. Tmavý nasládlý žitný chléb je obecně litevským všudypřítomným fenoménem.

5. Kopr. Nejrozšířenější litevské dochucovadlo, které je obsažené takřka ve všem. Sypou se jím dokonce i brambory.

6. Mléčné výrobky. Nestačila jsem se divit, když jsem poprvé viděla v restauraci dva podsadité Litevce, jak k jídlu popíjí sklenici mléka. Mléčné výrobky jsou v Litvě poctivé, hodně tučné a místní je mají opravdu rádi. Smetanou se přelévá téměř vše, od cepelín, bramboráků až po polévky. Kromě mléka samotného jsou oblíbené mléčné koktejly a jogurty. Naprostým trhákem jsou ale lahodné tvarohové tyčinky polité obvykle čokoládou.

6. Kibinai. Tradiční slané pečivo z oblasti ostrovního hradu Trakai se prodává v restauracích jako předkrm i v pojízdných prodejnách jako rychlá svačina. Kibinai bývají plněné vepřovým, kuřecím, jehněčím nebo hovězím masem, houbami, zelím, lososem – na co si jen člověk vzpomene.

7. Palačinky. Hodně oblíbené, dostupné kdekoliv a obvykle připravované naslano – s masovými směsmi, nakládanou zeleninou, houbami, lososem i kaviárem. Jako sladkou variantu nabízejí Litevci palačinky posypané cukrem a skořicí, nebo plněné marmeládou či čokoládou. Palačinky si můžete dát v rozšířeném řetězci restaurací La Crépes nebo v tradičních malých bistrech, které se obvykle jmenují Blyniné.

8. Pivo. Litevské pivo je sladší a silnější než to české. K nejrozšířenějším značkám patří Švyturys, Kalnapilis nebo Volfas Engelman, ale Litva je plná i malých rodinných pivovarů, které s láskou opečovávají letité receptury. Kromě piva se také pije litevský nebo estonský cider a gira, prapodivný nealkoholický nápoj vzniklý kvašením obilnin.

9. Sladkosti. Šakotis, mnohapatrový dort, který připomíná strom a křupe jako sušenky, se jí při zvláštních příležitostech, ale v supermarketech je k dostání kdykoliv. Sladkosti jsou v Litvě hodně různorodé a často se prodávají na váhu.

10. Pizza. Je to hodně nelitevské, ale místní pizzu zbožňují a pizzerie číhají na každém kroku. Velmi oblíbené jsou řetězce Charlie Pizza nebo Čili pizza. Nutno dodat, že těsto bývá různé kvality, od tenoučkého italského základu po vysokou platformu, která připomíná spíše buchtu od litevské babičky.