Anglické slovo "password" – tedy heslo – už není nejběžněji rozšířeným nejhorším heslem mezi uživateli internetu. Překonala ho číselná posloupnost "123456". Uvedla to bezpečnostní firma SplashData.

Firma zveřejnila svůj každoroční seznam nejhorších hesel a uvedla ho tím, že je to vůbec poprvé, co "password" ztratil první příčku a vyměnil si postavení s dosud druhým numerickým rivalem.

Častá hesla v ČR

"123456"
"heslo"
"maminka"
"milacek"
"slunicko"
často také zdrobnělá jména dětí, data narození či rodná čísla.

Zdroj: Mediafax, Security Portal

Na třetím místě se od roku 2012 drží "12345678" následované na čtvrté a páté příčce hesly "qwerty" a "abc123". V první desítce se poprvé umístilo heslo "iloveyou" (milujitě), které se dostalo na devátou příčku.

Na seznam se také poprvé dostala taková hesla jako "adobe123" či "photoshop", což přimělo představitele firmy SplashData k varování, že užívat jako heslo názvy používaného programu nebo stránek, na něž se uživatel přihlašuje, není příliš rozumné.

Jak vypadá bezpečné heslo

Bezpečné heslo navzdory často opakovaným radám o "složitosti" a nahrazování písmen speciálními znaky má jediný důležitý parametr – délku. Místo jednoho slova s čísly nebo speciálními znaky je vhodnější jako heslo použít celou větu, kterou si snadno zapamatujete.

Uživatel by si ho neměl nikam psát, ani na papír. Do různých aplikací a na různé stránky by měl mít odlišné heslo, zvláště do bankovnictví má být heslo jedinečné. 

Heslo není příliš důležité často měnit, pokud neexistuje podezření, že se ho někdo dozvěděl. Odborník na internetovou bezpečnost Bruce Schneier s nadsázkou říká, že heslo je nejlepší měnit hned po rozchodu s partnerem.

Často mnohem důležitější je ale bezpečné chování. Uživatel by se neměl přihlašovat z cizích zařízení, neměl by navštěvovat podezřelé stránky a pro důležité účty je dobré užívat vícestupňové zabezpečení (kromě hesla např. zaslaný bezpečnostní kód na mobil apod.)