Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) mučením příslušníků al-Káidy dalece překročila právní hranice, výslechové metody byly mnohem horší, než se vědělo.

Ve své zprávě to v úterý uvedl vyšetřovací výbor amerického Senátu.

Vedení republikánů ale závěry zprávy kritizuje, netradiční výslechy podle nich pomohly zadržet předáky teroristů a zabít vůdce teroristické sítě al-Káida Usámu bin Ládina.

Americký prezident Barack Obama senátní zprávu okomentoval tím, že zmíněné metody výrazně poškodily celosvětovou pověst USA. "Už nikdy se k těmto metodám neuchýlíme," řekl.

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell však senátní dokument kritizoval, nestandardní postupy podle něj byly nutné. "Tvrzení v této zprávě, která tvrdí opak, jsou jednoduše chybná," citovala agentura Reuters společné prohlášení McConnella a republikánského senátora Saxbyho Chamblisse, který působí ve výboru pro činnost rozvědek.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a boj proti terorismu Ben Emmerson v úterý vyzval k trestnímu stíhání představitelů administrativy prezidenta George Bushe mladšího a CIA, kteří naplánovali a schválili brutální výslechy. Senátní zpráva podle něj ukazuje, že "šlo o jasnou strategii zosnovanou na nejvyšší úrovni Bushovy administrativy".

"Z pohledu mezinárodního práva jsou USA právně vázány tím, že odpovědné postaví před soud," dodal Emmerson v prohlášení.

Zpráva amerického senátního výboru pro zpravodajské služby o kontroverzních metodách americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) údajně obsahuje podrobnosti o sexuálních pohrůžkách a dalších drsných metodách při výsleších.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že CIA neprávem zadržovala nejméně 26 lidí, které zařadila do svého programu výslechů a tajných věznic. Zmíněný program byl podle senátorů mnohem brutálnější, než CIA dříve politikům či veřejnosti tvrdila.

Samotné zveřejnění zprávy je kontroverzním krokem a Washington se v té souvislosti obává možných násilných protestů proti americkým cílům ve světě.

Senátní zpráva údajně podrobně popisuje metody, jimiž si CIA v tažení proti terorismu po 11. září 2001 za předchozího prezidenta George Bushe vynucovala výpovědi zajatých radikálů.

Zpráva podle Reuters popisuje například to, jak bylo Abdaru Rahímu Našírímu, souzenému za zosnování bombového útoku na loď USS Cole v roce 2000, při výsleších vyhrožováno zapnutou elektrickou vrtačkou.

Nejméně jeden zadržený byl podle dokumentů terčem sexuálního vyhrožování s pomocí násady od koštěte.

Americké ministerstvo spravedlnosti sice povolilo výslechové metody, jako je upírání spánku, ale dohled nad těmito praktikami byl někdy laxní, uvedly informované zdroje. Ve zprávě jsou prý zaznamenány i případy, kdy agenti CIA předstírali, že vězňům hrozí poprava. Takovou praxi přitom ale Bushova administrativa nepovolovala.

Někdy byly povolené metody dovedeny do krajnosti, jako například v případě Palestince jménem Abú Zubajdá, který je podezřelý z organizování cest pro špičky al-Káidy v Afghánistánu. Vyslýchán byl prý pět dní bez přestávky a bez možnosti spánku.

CIA rovněž získala povolení využívat nestandardní metody, mimo jiné takzvaný waterboarding, který simuluje topení, či věznění ve velmi omezeném prostoru.

Ve výčtu metod senátní zpráva dále uvádí, že nejméně pět zadržovaných mužů podstoupilo takzvanou rektální rehydrataci, což je metoda zavodnění organismu. Další byli při výsleších podrobeni "ledovým koupelím".

Nejméně tři lidé si vyslechli výhrůžky rodinám. Agenti CIA vyhrožovali, že ublíží jejich dětem, že znásilní jejich matku nebo že jejich matce podříznou krk.

Brutální byly také podmínky věznění. Jeden z údajných radikálů byl po dvoudenním bránění spánku připoután ke zdi a přinucen pouze v mikině ležet na betonové podlaze. Druhý den zemřel. Podle pitvy CIA bylo příčinou smrti podchlazení.

Senátoři dospívají k názoru, že drsné metody nepřinesly jedinou zásadní zpravodajsky cennou informaci, kterou by nebylo možné získat jinými než donucovacími prostředky. Takový závěr ale podle Reuters silně zpochybňují mnozí činitelé zpravodajských služeb a experti na boj proti terorismu. Podle nich výslechy naopak vedly k zásadním průlomům.

Zpráva mapuje historii programu vyslýchání, který prezident Bush povolil po teroristických útocích z 11. září 2001. Některé aspekty programu zrušil ještě před opuštěním Bílého domu sám Bush a jeho nástupce Barack Obama po své inauguraci v roce 2009 "zesílené výslechové metody", které podle kritiků nejsou ničím jiným než mučením, zakázal.