Pravého sýra camembert, kterého se pod tímto jménem ve Francii ročně vyrobí 360 milionů kusů, jsou jen čtyři miliony – tedy zhruba jedno procento. Získat oficiální status "Camembert de Normandie" není jednoduché. A bude ještě hůř. Malí výrobci tohoto druhého nejoblíbenějšího sýra ve Francii jsou čím dál více vytlačováni z trhu, píše agentura Bloomberg.

Opravdový Camembert z Normadie, jehož kořeny sahají až do roku 1791, musí být vyroben z nefiltrovaného mléka s nejméně 38procentním podílem tuku. A toto mléko musí pocházet od krav z francouzské Normandie, které jsou krmeny určitým způsobem. Přísná pravidla platí i pro zpracování mléka.

Protože ale výroba je čím dál průmyslovější, jen velmi málo sýrů s označením camembert odpovídá přesně regionálnímu označení. Jsou už vlastně jen tři malí výrobci, kteří dělají tento sýr přesně podle původních podmínek: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup a Fromagerie Durand. Mají vlastní krávy a vlastní výrobu sýrů.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?
reklama