Pravého sýra camembert, kterého se pod tímto jménem ve Francii ročně vyrobí 360 milionů kusů, jsou jen čtyři miliony – tedy zhruba jedno procento. Získat oficiální status "Camembert de Normandie" není jednoduché. A bude ještě hůř. Malí výrobci tohoto druhého nejoblíbenějšího sýra ve Francii jsou čím dál více vytlačováni z trhu, píše agentura Bloomberg.

Opravdový Camembert z Normadie, jehož kořeny sahají až do roku 1791, musí být vyroben z nefiltrovaného mléka s nejméně 38procentním podílem tuku. A toto mléko musí pocházet od krav z francouzské Normandie, které jsou krmeny určitým způsobem. Přísná pravidla platí i pro zpracování mléka.

Protože ale výroba je čím dál průmyslovější, jen velmi málo sýrů s označením camembert odpovídá přesně regionálnímu označení. Jsou už vlastně jen tři malí výrobci, kteří dělají tento sýr přesně podle původních podmínek: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup a Fromagerie Durand. Mají vlastní krávy a vlastní výrobu sýrů.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
reklama