Rozdílné složení potravin je problémem celé Evropské unie, ne pouze jejích východních členů, uvedl eurokomisař Vytenis Andriukaitis pro HN během krátkého setkání v Praze. Andriukaitis má v Evropské komisi na starost mimo jiné modernizaci a zjednodušení evropské politiky z hlediska bezpečnosti potravin. Komise podle něj bude rozdílnou kvalitu řešit, potřebuje se však opřít o věrohodné výzkumy.

Téma rozdílné kvality potraviny v Česku silně rezonuje posledních několik měsíců, jak to vnímáte?

Není to o dvojí kvalitě, ale rozdílnostech, které lidé vidí u značek. Vezměte si například společnost Coca-Cola a jak její výrobky zákazníci vnímají. Lidé si nápoj koupí například ve Vídni, Berlíně nebo Praze. Je to stejný nápoj, chuť je však jiná. Podívají se na etiketu, vidí složení, ale ne všichni se v informacích na obalu orientují. Například si mohou přečíst, že jeden nápoj je slazen cukrem, jiný sladidlem. Cukr i sladidlo nějak chutnají. Lidé ale stejně cítí, že je něco špatně. Někdy také vidí hodně přísad a náhražek v jídle a myslí si, že jde o dvojí kvalitu.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?