Rusové se ponořili do víru novoročních oslav, které letos budou trvat až do 8. ledna. Téměř na žádném stole nebude chybět salát Olivier. Pokrm, který kdysi v 19. století vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier pro zbohatlé moskevské kupce, se postupem času stal kulinární obdobou sovětského dědy Mráze. V posledních letech se někteří Rusové snaží obnovit jeho zašlou slávu návratem k původní receptuře, jiní obyvatelé bývalého Sovětského svazu tento salát demonstrativně odmítají jíst coby projev nostalgie po SSSR.

Každopádně málokoho salát nechává lhostejným. Když jsem během přípravy k tomuto článku vyzval své ruskojazyčné čtenáře na Facebooku, aby mi fenomén salátu vysvětlili, v komentářích se strhla bitva. Hlavně o to, zda se do salátu mohou přidávat nakládané okurky, nebo zda jsou přípustné výhradně solené.

V článku se dále dozvíte

  • Pro většinu lidí z bývalého Sovětského svazu je symbolem Nového roku salát Olivier.
  • V 19. století ho vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier pro zbohatlé moskevské kupce.
  • Někteří lidé však dnes považují salát za symbol sovětské epochy, kterého je třeba se zbavit.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.