Káva zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom. Otvírají se nové a nové kavárny a současně vznikají rodinné pražírny zaměřené na výrobu kvalitní, prémiové kávy. Jednou z takových pražíren je Kávy pitel, založená kávovými nadšenci před dvěma lety. A není to jen pražírna. Originální projekt vybudovaný v pečlivě zrekonstruované tvrzi v Přítokách u Kutné Hory zahrnuje také obchod a kavárnu.

Za projektem pražírny stojí manželé Michael a Lenka Drahošovi, kteří s kávou pracují už mnoho let, neboť jako spolupracovníci společností Dallmayr budovali jednu z největších franšízových sítí zaměřenou na provozování nápojových automatů německého výrobce u nás. Do kávy se zamilovali, a když přišla ta správná doba, odhodlali se vybudovat vlastní značku. "Rozhodli jsme se, že se odstěhujeme do Kutné Hory, kde si otevřeme obchod s kávou. V něm jsme prodávali kávu od různých regionálních pražíren, ale kvalita a pražení byly kolísavé, tak jsme začali přemýšlet o tom, že nejlepší cestou bude vybudovat vlastní pražírnu," vysvětluje Michael Drahoš. A protože důležitá životní rozhodnutí se obvykle násobí, přišla jim právě v té době do cesty nádherná renesanční tvrz, do které se na první pohled zamilovali.

"My máme rádi staré věci, které mají historii a duši. Proto jsme vždycky věděli, že si pořídíme nějaký pěkný statek, kde bychom mohli současně bydlet a pracovat. Ale pak jsme narazili na naši tvrz a bylo hned jasno, že tu nebude jen obchod nebo pražírna, ale také malá kavárna či, jak my říkáme, spíše obchod s posezením," vypráví Lenka Drahošová, která vedle zájmu o kávu vyrábí také originální rukodělné výrobky.

Na dohled Kutné Hory

Velkou výhodou místa je skutečnost, že leží na oblíbené turistické trase jen pár set metrů od historických klenotů Kutné Hory, kterou už počátkem 90. let zařadilo UNESCO na seznam světového historického dědictví.

jarvis_5a8d4e72498e553064fef6fd.jpeg
Káva na vzduchu rychle oxiduje. Po umletí je třeba ji zpracovat v horizontu maximálně několika hodin.
Foto: archiv firmy

Zákazníci si Kávy pitel rychle našli a naučili se za kávou do Přítok jezdit. Zvláště v době od jara do podzimu, kdy jim vedle romantické kavárny slouží také příjemné posezení ve dvoře. Za pražením kávy stojí osobně Michael Drahoš, který si už před deseti lety udělal kurz baristy a později absolvoval další kurzy věnované přímo pražení. Ale nejvíce mu dala až samotná praxe, kdy se naučil poznávat drobné nuance mezi pražením nejrůznějších druhů káv tak, aby v nich podpořil a zvýraznil jejich největší přednosti.

Adresa:

Kávy pitel

Přítoky 1
www.kavypitel.cz

"Rádi si s našimi zákazníky poví­dáme a kávu jim představujeme, protože máme poměrně široké portfolio: máme kávu z Indonésie, Rwandy, Hondurasu, Tanzanie, Peru a dalších kávových velmocí," vypočítává Mi­chael Drahoš. A každá káva je samozřejmě úplně jiná. "Já osobně mám velmi ráda kávu ze Sumatry, která se pěstuje na sopečných půdách a má velmi zajímavou chuť s tóny hořké čokolády, koření, čerstvé zemitosti, grapefruitu, cedru a javoru," jmenuje svého favorita paní Drahošová. Její manžel zase preferuje zajímavou kávu z Afriky, především z Rwandy, Tanzanie a Keni, zvláště druhá z nich je příjemně lehká káva s chutí datlí, nugátu a zralých višní.

"S kávou je to ale podobné jako s vínem, je to výhradně individuální záležitost, každému chutná něco jiného a co je zajímavé, i stejná káva může dvěma lidem chutnat jinak," zdůrazňuje Michael Drahoš s tím, že právě z tohoto důvodu má jejich pražírna Kávy pitel v nabídce více než devět vlastních druhů káv a další neustále připravuje.

Kafe na ochutnávku

Svým zákazníkům nabízejí také degus­tační balení tří druhů kávy v malých, sedmdesátigramových baleních. Další zajímavostí jsou limitované edice, v současné době třeba kávy z Brazílie či Kolumbie.

jarvis_5a8d4e72498e553064fef701.jpeg
Manželé Drahošovi prodávají kávu z Indonésie, Rwandy, Hondurasu, Tanzanie, Peru a dalších kávových velmocí.
Foto: archiv firmy

Samozřejmostí je moderní design etiket, jednosměrný ventilek, aby se káva mohla vydýchat, či speciální zip, kterým je možné obal znovu uzavřít. To vše z jednoho prostého důvodu − káva je mimořádně choulostivá a na vzduchu rychle oxiduje. To se netýká jen mleté kávy, kterou je třeba zpracovat v horizontu maximálně několika hodin, ale také kávových zrn, která by měla být uchovávána bez přístupu vzduchu. Proto Michael Drahoš svým zákazníkům doporučuje ruční mlýnky do domácnosti, aby si mohli kávu vždy těsně před přípravou namlít. Řadu zajímavých mlýnků si mohou zákazníci vybrat a zakoupit přímo v jejich obchodě.

"Na kávu se nesmí spěchat a stejně tak na její pití, jež by mělo být spojené s hezkými zážitky a pohodou," vysvětluje svou filozofii Michael Drahoš. A dodává, že je velmi rád, že v Česku se lidé konečně začínají zajímat o kvalitní produkty, což přivádí zákazníky ze supermarketů zpátky do malých obchodů. A mezi ty káva z malých pražíren rozhodně patří.

Související