Získávání potravin prostřednictvím chovu zvířat je nesmírně neefektivní: pro krávu, vepře nebo drůbež je nejdříve nutné vypěstovat potravu, než vyroste do jatečné hmotnosti potřebuje množství energie, vody, pracovních sil i investic do staveb a zařízení - a nakonec nešťastného tvora zabijeme, abychom z něj zužitkovali jen malou část. Problémů, které klasická živočišná výroba způsobuje, je ale ještě mnohem víc.

Maso se stane luxusem

Chov hospodářských zvířat vyžaduje velké plochy zemědělské půdy, zatěžuje životní prostředí a je i nezanedbatelným producentem metanu, který způsobuje skleníkový efekt v mnohem větší míře, než obávaný oxid uhličitý.

Do zemědělské velkovýroby přitom putuje přibližně třetina světové produkce obilnin, třetina produkce plovoucích továren devastujících rybí populace oceánů a většina vyprodukované sóji. Z každých 100 kalorií zkrmených v živočišné výrobě zvíře "vyprodukuje" jen 30 kalorií v podobě masa a mléka.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se