Tip:

Korýšové menu bude v nabídce restaurace pouze do konce února.

Z nabídky:

Tygří krevety pil-pil s česnekem, chilli a olivovým olejem

365 korun

Tygří krevety pil-pil s česnekem, chilli a olivovým olejem

Tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc a těstovinami fettucine

365 korun

Tygří krevety s česnekovo-zázvorovým beurre blanc a těstovinami fettucine
Adresa:

Hergetova cihelna

Cihelná 2
Praha 1
www.cihelna.com

Malostranská restaurace Hergetova cihelna, která těží především ze své lokace na břehu Vltavy s výhledem na Karlův most, láká k návštěvě i v zimě. Tedy v době, kdy je její vyhlášená terasa uzavřena a hosté sedí v moderním interiéru bývalé barokní cihelny.

Hlavním tahákem je sedmero specialit připravených z delikátního masa korýšů, především z tygřích krevet, kterým patří dlouhodobě post nejoblíbenějších plodů moře. Vedle nich mohou hosté ochutnat také humry či krabí maso. Jako předkrm potěší tři parádní prezentace krevet, které názorně ilustrují, jak vděčnou surovinu tento desetinohý korýš nabízí.

Na začátek rozhodně doporuču­jeme svěží krevetový koktejl namíchaný z drobných grónských krevet, které labužníci celého světa oceňují pro jejich jemnou chuť. Šéfkuchař je servíruje v kombinaci s křupavým jablíčkem a majonézou ochucenou wasabi, což koktejlu dodává příjemně pikantní nádech.

Další studená prezentace, tentokrát již tygřích krevet, se nese v asijském duchu a je chuťově podmanivá, až opulentní. Krevety doplňuje křupavá tempura, kešu oříšky a sójový dresink, přičemž všechny chutě dohromady propojuje mangové a chilli aioli. Oblíbenou klasiku představuje prezentace krevet ve stylu pil-pil, tedy pečených na oleji s chilli a česnekem, které jsou servírované v malém pekáčku.

V teplé podobě jsou připravené i dvě poslední verze tygřích krevet, první v asijském stylu, kdy korýše doprovází rizoto z červeného kari, shiitake houby a koriandr. Druhá verze sází na výtečnou kombinaci s beurre blanc omáčku ochucenou česnekem a zázvorem a jemnou pastou. Sestavu krevet doplňuje sendvič s krabím masem, estragonovým aioli, čedarem a chilli omáčkou. Pomyslným vrcholem korýšové hostiny je pak skvostný kanadský humr zapečený s bylinkovo-česnekovým máslem a servírovaný s citronovou majonézou a bagetou.

Související