Restaurace v Česku se připravují na čtvrtek, kdy budou moci po 50denní vynucené pauze znovu přivítat hosty. Jenže uvolnění protiepidemických opatření se mnohé z nich dočkaly v neradostné kondici. Například pivovar a restaurace Beer Factory v Plzni propustil kvůli nejistotě téměř všechny zaměstnance. Zůstali tři sládci a jeden nebo dva brigádníci. Ti budou od čtvrtka čepovat i prodávat pivo v lahvích. "Otevřeme pivní bar. Piva máme hodně a musíme prodávat," uvedl spolumajitel podniku Josef Krýsl. Vařit se zatím nebude. Restaurace jsou na znovuotevření většinou připraveny, rezervační knihy se plní. Zázraky i vzhledem k omezené otvírací době (od 6 do 22 hodin) a počtu hostů (maximálně polovina kapacity) nečekají. "Nelze se domnívat, že se při těchto omezeních restauratér dostane k zisku," míní Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, která provozuje restaurace v Plzni a Praze. Tržby odhaduje na 30 až 50 procent těch běžných.