Sotva se oteplí zhruba na 20 stupňů Celsia, provozovatelům restauračních zahrádek nastávají poněkud stresující časy. Musí odhánět lidi, které by jinak vítali. „Je to jako s dětmi. Musíme hlavně mladší ročníky stále upozorňovat, aby si na zahrádku nesedali. Lavice už jsme sice dali pryč, zůstaly tam ale těžké stoly, tak lidé posedávají na nich,“ popisuje starosti posledních dní Luboš Kastner. Ten je majitelem několika restaurací a členem vedení Asociace malých a středních podniků.

Zahrádky restaurací musí být stejně jako jejich vnitřní prostory kvůli epidemii covidu stále zavřené. Hospodští mohou mít otevřená jen okénka a lidé by si správně zakoupené jídlo a pití měli vzít domů. To se však skoro nikomu, když je venku hezky, nechce. A tak začne jíst a pít buď na zahrádce, nebo na nejbližší lavičce či trávníku. Pokud přitom hospodští situaci na své zahrádce neuhlídají, vystavují se riziku pokuty od úřadů či hygienické služby. Dosáhnout může až 20 tisíc korun.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se