Už pár let před zákazem dovozu západních potravin, kterým Moskva odpověděla na protiruské sankce Západu, se odehrál tichý palácový převrat v Kremlu, kde v tamní kuchyni francouzské a italské kulinární umělce vystřídal ruský šéfkuchař Konstantin Makridin, zarytý přívrženec ruské gastronomie až do morku kostí.

"Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Možná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin," napsal list Moskovskij komsomolec.

Populární deník z kremelského šéfkuchaře hned "mámil" recepty, aby se ani prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře než první muž státu, a to i bez "zakázaných" pochoutek z dovozu.

Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největší soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval s pohankou. Tu používá ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov jako přílohu v podobě pohankové kaše. "Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala," prohlásil.

Kralují sýry z Kavkazu

V kremelské kuchyni "éru francouzských sýrů" vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýže nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíží poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěžoval.

"Je zábavné, že záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani nevšiml," uvedl kuchař o skutečnosti, že francouzské a italské ušlechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vždy nadšeni ze všeho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovšem ujišuje, že do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny "se zvláštním označením ,kremelská kvalita‘".

Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.

Pro koho je jeseter příliš drahá pochoutka - jakkoli podle šéfkuchaře se na silvestru šetřit nesmí - může si dopřát alespoň "velmi dobré a laciné" sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějších druhů tmavého chleba spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.