Téma: Buffett Warren

Warren Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett je je americký investor, obchodník a filantrop, který si díky svým investorským schopnostem vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.

Jeho současný majetek je odhadován na několik desítek miliard dolarů. V roce 2007 jej časopis Time uvedl na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa. V roce 2008 byl podle žebříčku, který sestavuje časopis Forbes, nejbohatším člověkem na světě.

Ke svému bohatství přišel díky řadě úspěšných investic, které uskutečnil prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, ve které je největší akcionář a donedávna ji i řídil z pozice ředitele.

Věštec z Omahy

Svoji přezdívku si vysloužil částečně svým původem, když se narodil v Nebrasce, ale hlavně tím, že ve svých investičních a obchodních aktivitách byl až neuvěřitelně přesný.

Mnohokrát dokázal předpovídat směr trhu i nové trendy.

Svoji vlastní investiční kariéru nastartoval se založením firmy Buffett Partnership. Na rozdíl od všech jiných brokerů fungoval tak, že si provize nebral z objemu zobchodovaných akcií, ale pouze ze zisku. A vykazoval zisk téměř vždy. Zdálo se až neuvěřitelné, jak přesně dokázal odhadnout budoucí vývoj trhu a nacházet podhodnocené firmy s velkým potenciálem.

Skvělým příkladem této strategie je třeba společnost American Express, která podle Wall Streetu měla jít ke dnu. Všiml si ale, že lidé stále platí kreditními kartami této firmy, bez ohledu na pokles hodnoty akcií. Nakoupil proto 5% akcií, které se mu v následujících letech zhodnotily až o 400 procent. Jeho cílem bylo vždy o 10 % vyšší zhodnocení, než jaké udělal hlavní Dow Jonesův index, průměrně však dosahoval trojnásobku tohoto cíle.

Exkluzivní investice u Buffeta

Opravdu zlomový rok byl však 1962, kdy začal investovat do tehdejší textilní firmy Berkshire Hathaway. Následně nad ní v roce 1965 převzal kontrolu a přebudoval k obrazu svému.

Vytvořil z ní investiční kapitálovou společnost, jejíž akcie od té doby vystoupaly z nuly až na 150 tisíc dolarů za jedinou akcii! V době největší proslulosti se akcie této společnosti kupovaly jen jako exkluzivní vstupenka na Valnou hromadu akcionářů, kde každoročně přednášel svou řeč a představoval hospodářské výsledky firmy.

Skvělé na těchto veřejných hospodářských výsledcích je, že před investory i ostatními naprosto nic netají.

Navzdory tomu ovládá více než 62 miliard dolarů pomocí své investiční firmy Berkshire Hathaway, přesto žije velmi střídmým a spořádaným životem. V posledních letech se věnuje především filantropii - drtivá většina jeho majetku je určena pro nadaci manželů Gatesových, která bojuje s AIDS i dalšími nemocemi, a jeho vlastní dobročinnou organizaci Buffett Foundation.

Kam dále? Co také znamená ...

Ekonomičtí proroci
Nemají hůl a nemuseli projít pouští. Přesto se o nich mluví jako o novodobých prorocích ...

George Soros
Americký finančník maďarského původu George Soros ...

Nouriel Roubini
Americký ekonom, jeden z nejznámějších ekonomických proroků současnosti ...