Téma: Katalánsko

Katalánsko jako hlavní téma voleb

Několik týdnů před španělskými předčasnými volbami se Katalánsko opět dostalo do popředí politické debaty. Španělský Nejvyšší soud tento týden...
16. 10. 2019 ▪ 3 min. čtení

Katalánsko

Zdroj obrázku: Reuters
Aktualizováno: 30. 10. 2017
V referendu 1. října 2017 se pro nezávislost Katalánska vyslovila drtivá většina voličů (okolo 90 procent). Volební účast byla údajně 42,3 procenta, i přesto, že 750 000 lístků zabavila španělská policie. Referendum bylo už dříve prohlášeno španělským ústavním soudem za nelegální.

Za posledních zhruba 8 let proběhla tři podobná referenda. Nelze je však považovat za zcela legitimní, protože k nim dorazili především podporovatelé samostatnosti, nebyli u nich přítomni mezinárodní pozorovatelé a sčítání prováděli hlavně ti, kdo chtějí katalánskou nezávislost. Objevily se případy, kdy jeden člověk hlasovalo několikrát.

Kolik Katalánců opravdu podporuje myšlenku na nezávislost, není zcela jisté, dřívější průzkumy toto číslo odhadovaly na 40-50 procent. Podle průzkumu společnosti Sociométrica ze 17. září se pro nezávislost vyslovilo 50,1 procenta respondentů, 45,7 bylo proti.

Poté, co Katalánské referendum proběhlo, tamější premiér Carles Puigdemont vyhlásil a zároveň pozastavil nezávislost regionu. Španělská vláda žádala vysvětlení a nakonec rozhodla, že započne proces převzetí moci v Katalánska, což španělská ústava dovoluje. Situace do spěla do bodu, kdy Katalánsko nakonec nezávislost v pátek 27. října vyhlásilo, záhy poté španělský Senát odsouhlasil převzetí moci v regionu španělskou vládou aktivací článku 155 ústavy.